print logo

Is het AD(H)D?

Jeroen is 5 jaar en zit in groep 2. Het is een gezellig, praatgraag, beweeglijk mannetje. Zijn ouders hebben hun handen vol aan hem, vooral omdat ze ook nog een tweeling van 3 jaar hebben. Ze vinden het soms best zwaar, maar ja, het is een jongen en die zijn nou eenmaal druk. De juf van groep 2 trekt rond kerst aan de bel: Jeroen heeft te veel moeite met stil zitten, luisteren, zijn taakjes maken. Zo kan hij niet naar groep 3 … Heeft hij misschien ADHD?

Maaike is 10 en zit in groep 6. Ze is een dromertje, zegt de juf. Maar in de klas geeft ze geen problemen. Haar ouders maken zich toch ongerust. Ze zien dat Maaike moeite heeft met huiswerk maken, een werkstuk krijgt ze echt niet voor elkaar. Haar broer Jelle kon dat al veel beter in groep 6. En is het wel gewoon dat een kind van 10 zich nog niet zelf kan aankleden? En dat ze elke keer haar sporttas vergeet als ze naar de training gaat? Zou ze soms ADD hebben?

Diederik is 12 en zit in de brugklas. Zijn moeder vindt het moeilijk om hem op te voeden. Hij luistert slecht, trekt zich niets aan van straf en accepteert geen hulp bij schoolwerk of andere zaken. Op de basisschool zagen de leerkrachten geen problemen, behalve dat Diederik wel erg veel praatte en zijn huiswerk niet deed. Maar ach, zijn resultaten waren prima. Echt een vwo-kind. Nu zit hij in een gymnasiumklas en het gaat helemaal mis. Na de eerste pauze is hij steevast zijn tas kwijt en de rest van de dag is hij aan het zoeken. Hij weet niet wat hij voor huiswerk heeft en als hij het weet, heeft hij nooit de goede boeken bij zich. Hij gaat te laat naar bed en kan er 's morgens niet op tijd uitkomen. Wat is er toch met dit kind?

Is het ADHD? Is het ADD?

De diagnose AD(H)D behoort gesteld te worden door een (kinder)psychiater of kinderarts. De term ADD wordt gebruikt voor een vorm van ADHD, waarbij hyperactiviteit ontbreekt. Als u vermoedt dat uw kind AD(H)D heeft of als de leerkracht of een hulpverlener dat denkt, kan de informatie op deze website u misschien helpen. Ook als de diagnose gesteld is, vindt u op deze website veel informatie over de kenmerken en achtergronden van AD(H)D, de behandeling, gevolgen voor het gezin en over AD(H)D op school.

De informatie op het Steunpunt ADHD is voor een groot deel gebaseerd op het boek 'Dit is ADHD' van Arga Paternotte en Jan Buitelaar. Meer informatie over dit boek is te vinden in de webwinkel.

Icoon Pijl naar rechts [1543] Lees verder: Wat is AD(H)D?

Laatste wijziging: 04-08-2016

Ledenadministratie

(030) 225 50 50

Open: ma-vr 9.00-17.00 uur

Contact met Balans

Telefoon & adres

(030) 225 50 50

Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

Contact met Balans

twitter | facebook
Copyright 2017 Steunpunt ADHD  | Disclaimer

Partners